sábado, 9 de septiembre de 2023

Panaderías e Pastelerías (Fornos)

 

Forno de Farrucacho 1945. Foto cedida por Herminia Viruleg. Publicada en SEREN.

 

De antigo os fornos, como os muíños, eran moi importantes, xa que o pan é un alimento básico en tempos de fame. En Redondela a actual rúa Juan Manuel Pereira era coñecida como rúa dos Fornos e cruzando o río estaba o Barrio dos Muíños. A referencia máis antiga dun forno que atopei é do século XVI:

1543, 4 de xuño. García Prego de Montaos y Pedro Alonso, vecinos de Villavieja otorgaron escritura de concordia sobre una casa de horno en dicha villa. Pasó la escritura por ante Pedro Fraguero escrivano.


Panadeiros ata mediados do S. XX

1879-1886 Juana Araújo

1879-1910 Ramona Blanco

1879-1881 Generosa Cabaleiro Rivas

1879-1886 Francisco Fernandez González

1879-1881 Ricardo Fernandez

1879-1881 Genara Fragueiro

1879-1881 Purificación Fragueíro

1879-1881 Florencia Milleiro.

1879-1881 José Montero.

1879-1881 Jacobo Otero Fragueiro.

1885-1886. Ramón Otero Alonso, forneiro, casado e veciño de Redondela.

1885-1910. Pan-Venta: Eduarda Barciela

1885-1886. Pan-Venta: Benito Fernández

1885-1886. Pan-Venta: Luciano Fernández

1885-1886. Pan-Venta: Estrella Montero.

1885-1886 Forno: María López

1885-1886 Forno: Ramón Otero Blanco

1885-1886 Forno: Josefa Soto.

1902-1910. Panadeiros: Dolores Docampo (R. I. Queimaliños)

1902-1910. Panadeiros: Figueroa (viúva de)

1902-1910. Panadeiros: Francisco Grandal

1904-1910 Panaderías: José López

1910 Francisco Míguez

Anuncio Tramancazos, 1924

 

1910-1925 "Las Colonias"-José Leirós

1910 Rosa Reboredo

Nos anos 1923 e 1924 pagaban a Contribución Industrial 21 persoas que posuían forno e tenda para vender o pan. Nos dous anos seguintes (1924-25) deses 21 negocios desaparecen 3: Juan Manuel López Fernández (R. Francisco de Federico), Armando León Castro (R. Francisco Federico) e Rita Reboredo Blanco (R. Ribeiro).

e, en1926, desaparece o forno por retribución de Josefa Otero (R. Francisco Federico),

En 1930 pecha o forno de retribución de Juan Manuel Otero Alonso.

1932 Forno: Ramón Otero Alonso. Tahonas: Manuela Domínguez Núñez, Manuel Franco, Casimiro López Touceda, Felisa López Ventín, Manuela Oubiña Criado


Francisco Blanco Rivas (R. Ribeiro). Segundo o equipo de investigación do SEREN desaparece en 1925-26, pero volve a aparecer nun censo de 1932.

Vicente Comesaña Pérez (R. Francisco de Federico). Cando menos desde 1925, continuaba en 1939.

Crisanto Fernández (R. I. Queimaliños). Aberta antes de 1939.

Dolores López Fragueiro (R. Gral. Mola). Aberta antes de 1939.

José Rodríguez Constantino (P. da Xunqueira). Aberta antes de 1939.

Fermín Docampo Araújo (R. I. Queimaliños). Abriu en 1926, sendo atendido pola súa dona, xa que el era patrón de barco. Volve a aparecer nun censo de 1932.

Juana Docampo (R. O Adro). Aberta antes de 1939.

Cándido Bouzas (R. Juan Manuel Pereira). Aberta antes de 1939.


Forno de Sra. Consuelo (R. Juan Manuel Pereira). Cocía pan de millo para particulares que o vendían polas portas. Desaparecido hai moitos anos.

Forno de Prescila. (R. Juan Manuel Pereira). Cocía pan de trigo para particulares que o vendían polas portas (A Bilbasa, a Codorna...).

Forno de Tunita Barral (R. Juan Manuel Pereira)

Forno da Garabilla (R. Reveriano Soutullo). Propiedade de Josefa Puga Docampo “A Garabilla”, da familia das ”Garinas”. Moi popular pola elaboración de empanadas que vendía polas feiras.

Forno da Castaña (Pz. Santiago Apóstolo). Foi o forno onde se instalou a primeira amasadora eléctrica.

Forno de Peixiño (R. Loureiro). Foi dos últimos en pechar e unha das máis antigas, aparecendo xa en 1925 a nome de Luis Míguez Martínez, quen segue á fronte en 1932. En 1939 era propiedade da súa viúva e, en 1968, de Antonio Míguez.

Forno de Sra Felisa (R. Casto Sampedro). Desaparecido.

Forno de Sra. Filomena “de Cabezo” (R. Castro Sampedro). No lugar destes dous fornos abriu Confitería Filo.

Forno das de Mirito (R. Espítiru Santo). Desaparecido.

Forno do Señor Amador (R. O Muro). De Amador García Castro (Quintela). Abre en 1930. Seguía en 1939. Desaparecido na actualidade.


CEDEIRA

Antonio Rivera (Rande). Aberta antes de 1939.

José Rivera Cousiña (Cedeira). Aberta antes de 1939.

O Forno do Buraco (Eira Pedriña). Trocou de propietario seguindo en activo ata o s. XXI.


CESANTES

Forno de Barciela. (O Coto-Cesantes). Aparece Maximino Barciela Carrera nun censo de 1932 e despois de 1939 baixo o nome Herdeiros de Maximino Barciela. Logo instalouse na Av. Santa Mariña e despois de moitos anos pertencendo á mesma familia foi dada en alugueiro.

Forno do Paso a Nivel (A Pantalla). Cos anos pasaría a chamarse O da Canteira.

Panadería Cesantes (Carballiño). Desaparecida.


CHAPELA

José Cabaleiro Comesaña (Chapela). Pechou en 1928.

Saturnino Santorio Senlle (Chapela). Aberta antes de 1939.

Julio Gargamallo Bello (Chapela). Aberta antes de 1939.

José Salgado (Chapela). Aparece nun censo de 1932. En 1939 está a nome da súa viúva.


REBOREDA

Forno de Cándida e Lola (As Laxes). Cocía sobre todo pan de millo. Xa non existe.

Forno da Sr. Ana (Pousadouro). Cocía sobre todo pan de millo. Xa non existe.


O VISO

Francisco Rodríguez Fernández (O Viso). Pechou en 1928.

Nicanor Collazo Míguez (O Viso). Abriu en 1928, seguía no 32-

Manuel Truiteiro (O Viso). En agosto de 1948 abre un establecemento de pan.


Confeiterías ata mediados do S. XX

José Benito Sánchez. Cando menos entre 1879 e 1908.

Eduardo Sánchez Cerqueiro. Cando menos desde 1900, cando se declara un incendio no seu forno da rúa Espírito Santo. En 1925 continuaba aberto. Nos 50 seguiría como Hijos de Eduardo Sánchez, confeitería e paquetería.

María Fontecova. En Vilavella en 1904.

José Leirós. En 1925.

Herminia Sestelo. En 1925.


Panaderías 2ª metade do S. XX

Cecilio Cabaleiro (R. Prata): En 1968.

Forno de Farrucacho (R. Isidoro Queimaliños). Comezan cocendo no Forno de Sr. Paco Mugino, na Canteira. Ademais de pan e empanadas cocían os pasteis da familia Sánchez (“As Dulceiras”) e a familia Viruleg (Elia, Lourdes e Amparo). Seguía activo en 1968, sendo daquela propiedade de Carmen Fernández Domínguez “A Farrucacha”.

Amador García. En 1954 merca uns 2.000 kg. de fariña ao mes, vendendo ao día entre 60 e 70 kg.

Carmen Comesaña (R. Francisco de Federico). En 1968.

Panadería de Joaquín Rielo. Nos 50 en Vilavella.

Pastelería e Panadería de José Rodríguez: Na Xunqueira en 1956. Viños, licores e pasteis.

 

El Pueblo Gallego, 1956

 

As Marconas. (R. Padre Crespo-Calle Vieja). Alcume das irmás Miñán. Era habitual ver ao marido de Rita, Antonio Cuntín Táboas “Totín”, repartindo o pan en bicicleta. Abrirían unha pastelería fronte ao forno. Pecharía a finais dos 80.

Forno das Cabaleiras. (R. Padre Crespo). Pechada antes dos 80.

Luis Gómez García (R. Casto Sampedro). Nos 60, seguía en 1968.

 

Anuncio no especial Festas da Coca de 1968.

 

Panadería-pastelería Los Viaductos. Anos 70.

Panadería Barciela. Especialidade en roscóns e empanadas. En Santa Mariña nos anos 80. Continúa aberta despois de varios trocos de donos e nomes.

 

Anuncio Faro de Vigo, 1975

CEDEIRA

José Rivera. En 1954 merca uns 3.000 kg. de fariña ao mes, vendendo ao día entre 97 e 107 kg. Segue en 1968.


CESANTES

Jesús Filgueira López. En 1954 abre panadería en Cesantes. Seguía en 1968.

Panadería Juan Filgueira. Especialidade en toda clase de doces. No Coto (Cesantes).

Anuncio no especial das Festas da Coca de 1968.

 

Francisco Táboas. En 1968.

Crisanto Bouzón.


CHAPELA

Antonio Rodríguez Represas. En 1952 abre panadería en Laredo (Chapela). En 1954 merca uns 13.000 kg. de fariña ao mes, vendendo ao día 400 kg.


Anuncio El Pueblo Gallego, 1956.

Despachos de pan no Mercado

En 1957 Soledad García Martínez, Amelia Couñago, Consuelo Pérez e Vicente Comesaña.


Pastelerías 2ª metade do S. XX

Casa Consuelo. Nos anos 60 na actual Rúa Ribeira.

 

Anuncio no especial das Festas da Coca de 1968.

Confitería-pastelería Virita=> Na rúa Meixón Frío e posteriormente en Alfonso XII, no local que hoxe ocupa Café da Vila.

Mimos, Pastelería-Cafetería => Abriu a principios dos 80 na rúa Alfonso XII. Ofrecía como novidades granizados e batidos. Nos seus últimos anos abría a porta de atrás as sete da mañá, para venderlle pasteis e refrescos á xente que saia da discoteca La Fábrica.


CESANTES

Pastelería Martina.


Panaderías

Panadería La Junquera. (R. José Regojo). Aberta en 1939 co nome La Lobera polas irmás López Fragueiro “Las Loberas”. Na actual José Regojo. A finais dos 50 pasou a ser Panadería de Agustín González e nos 70 é mercada por José Durán, nesta época con despacho no Paseo da Xunqueira. En 1980 pasa a mans de Manuel Outón, xa baixo o nome La Junquera, quen a moderniza e abre, en 1990, o punto de venda na rúa José Regojo. En 2001 a reconverte en panadería-pastelería e posteriormente tamén abriría un aparta-hotel. Tralo falecemento do dono, continúa co negocio a súa esposa Beatriz Redondo.

 

Anuncio El Pueblo Gallego, 1959

 

A Garina (R. Telmo Bernárdez). Nos primeiros anos cocían en fornos de particulares vendendo o pan na casa e nos concellos do interior. “O pan da Garina é cousa fina. Dixo Fontán”. O dito fai referencia ao dono do primeiro forno, Eugenio Fontán. Despois sería forno e panadería de Metra. Desde os anos 50 estaba situado entre as rúas I. Queimaliños e Figueiral, actualmente en Telmo Bernárdez.

Panadería o Muro (R. O Muro). O Forno de Julio Segundo Rey, que abrira na R. Telmo Bernárdez en 1947, pasou a ser de Sr. José e despois de Virita, que posteriormente se trasladou á Panadería o Muro, que logo trocaría de propietario.


Pastelerías

Almíbar. (R. Reveriano Soutullo). Famosos os seus Negritos, doce típico de Redondela. Pechou hai poucos anos. (Ver https://anecdotarioredondela.blogspot.com/2021/05/os-negritos.html )

Confitería Filo. (R. Casto Sampedro). Dende os anos 70.


Autor: Juan Migueles


BIBLIOGRAFÍA

SEREN Nº1. Forneiros e panadeiros de Redondela. Equipo de Investigación do Seren.

Arquivo do Concello de Redondela =>Matrícula Industrial: 1885-86, 1886-87,1887-88, 1889-90.

Biblioteca Nacional de España: www.bne.es => Anuario-almanaque del comercio, de la industria, de la magistratura y de la administración, Anuario del comercio, de la industria, de la magistratura y de la administración, Anuario regional descriptivo, informativo y seleccionado de la industria, comercio, agricultura, profesiones, arte y turismo del Norte de España.

Faro de Vigo.

Xornais locais=> LA IDEA, El Soplete, La Opinión, Terra!

Galiciana-Biblioteca Digital de Galicia. Xunta de Galicia: http://www.galiciana.bibliotecadegalicia.xunta.es => El Correo de Galicia, El Correo de Lugo, El Pueblo Gallego, Hoja Oficial del Lunes, El Progreso, La Noche...

Pares>Memorial cobrador de rentas del convento de Vilavella

Programas da Agrupación Artística Redondela e das Festas da Coca.

Aportes => Panadería La Junquera

 

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